​Këto simptoma të COVID-19 zgjasin më gjatë

Luftimi i infeksionit COVID-19 mund të jetë i gjatë dhe i mundimshëm, dhe disa simptoma të sëmundjes mund të marrin shumë kohë nga diagnoza fillestare.

Edhe pasi janë negativ ndaj virusit, disa pacientë raportojnë një mori problemesh që i prekin ata fizikisht dhe mendërisht.

Te disa pacientë, simptomat mund të zgjasin me muaj nga diagnostikimi i sëmundjes dhe kjo është ajo që ne e quajmë COVID afatgjatë.

Ekspertët kanë vërejtur një numër simptomash të COVID-19 që zgjasin më gjatë në një pacient të infektuar me koronavirus.

Sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Uashingtonit me mbi 177 njerëz që kishin COVID-19, thuhet se ka disa simptoma që ndodhin më shpesh dhe që mund të zgjasin më gjatë.

Humbja e nuhatjes dhe shijes

Humbja e nuhatjes dhe shijes është një nga simptomat kryesore të infeksionit COVID-19 dhe zakonisht një nga shenjat e hershme të sëmundjes që shfaqet. Por mund të duhet pak kohë që këto shqisa të kthehen në normalitet pas një koronavirusi.

Kjo simptomë nuk ka gjasa të lërë pasoja të qëndrueshme, dhe gjithashtu mund të merrni pjesë në të ashtuquajturat “trajnimi i aromave”. Kjo përfshin aktivitete rutinë gjatë të cilave ju i ekspozoni shqisat tuaja aromave të caktuara në mënyrë që të shëroheni më shpejt.

Praktika e ndjenjës së nuhatjes përfshin nuhatjen e të paktën katër aromave të ndryshme çdo ditë deri në disa muaj. Kjo zgjidhje u shfaq si një opsion i thjeshtë pa efekte anësore për raste të ndryshme të pacientëve me ndjenjën e humbjes së nuhatjes.

Lodhje e zgjatur

Lodhja është një nga pasojat e zakonshme me të cilën luftojnë njerëzit që i kanë mbijetuar COVID-19. Gjatë përgjigjes imune ndaj virusit, trupi është nën stres, kështu që pacientët përjetojnë lodhje.

Mund të zgjasë derisa të ktheheni në normalitet pasi të keni kaluar sëmundjen, por sigurohuni që të hani ushqime të shëndetshme dhe të jeni të hidratuar pasi kjo mund të ndihmojë në rrugën e shërimit.

Mungesa e ajrit

Vështirësi në frymëmarrje mund të ndodhin edhe tek pacientët që luftojnë me ndërlikime të frymëmarrjes. Në shumicën e rasteve, kjo simptomë zhduket vetë pas një kohe të caktuar.

Studiuesit gjithashtu vunë në dukje se për shkak të problemeve të frymëmarrjes, pacientët më vonë mund të vuajnë nga probleme kronike të tilla si gulçim.

Dhimbje koke

Dhimbjet e kokës mund të paraqesin një problem në zgjidhjen dhe punën e përditshme, dhe gjithashtu konsiderohen si një nga simptomat më të gjata të virusit. Përveç kësaj, kjo simptomë mund të shfaqet gjithashtu në fillim të sëmundjes dhe mund të jetë një simptomë e hershme e infeksionit, tregoi një studim i fundit. Nëse keni dhimbje koke kronike, duhet të kontaktoni mjekun tuaj.

Dhimbje trupi

Dhimbja e muskujve dhe trupit janë një tjetër mënyrë që virusi prish indet muskulore kryesore dhe shkakton inflamacion të përhapur në trup. Përveç kësaj, pacientët mund ta përjetojnë këtë simptomë për një kohë të gjatë.

Në rastin kur një person ka një formë të rëndë COVID, mund të ndodhë dhimbje serioze në shpinë, trup dhe muskuj, për shkak të së cilës shërimi i plotë mund të marrë kohë.