270 nxënës u larguan nga Testi i Maturës për shkak të telefonit

Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, ka mbajtur sot konferencë për media ku ka bërë publikimin e rezultateve të Maturës Shtetërore 2019 të afatit të parë, sipas të cilave këtë vit kalueshmëria ka arritur shifrën 64.64 për qind.

Ministri gjithashtu njoftoi se janë marrë masa ndaj të gjithë shkelësve të rregullave që janë përcaktuar nga Komisioni Shtetëror i Maturës.

“Kemi një numër të caktuar, të përjashtuar të nxënësve për shkak të përdorimit të telefonave në kohën kur është mbajtur testi. Numri i nxënësve të cilët janë larguar kemi 270 nxënës. Poashtu vlen të theksohet se është marrë informacioni për një klasë ku konsiderohet që ka pasë kopjim të testit të maturës. Bëhet fjalë për shkollën ‘Don Bosko’ në Gjilan te klasa Xll a për të cilën Komisioni Shtetëror ka marrë vendim të ripërseritet testi dhe testi do të mbahet me datën 3 korrik në orën 10:00”, tha Bytyqi.

Ai njoftoi se Komisioni Shtetëror ka marrë masa edhe ndaj mësimdhënësve ose administratorëve të cilët nuk e kanë kryer detyrën ashtu siç është e përcaktuar.

Tha se janë 5 administrues që janë përjashtuar përjetësisht nga pjesëmarrja në Testin e Maturës dhe janë dënuar me 300 euro dënim shtesë, si dhe 3 administratorë janë dënuar me mos ushtrim të Testit të Maturës.

Bytyqi tha se këtë vit MASHT-i ka ndarë certifikata për nxënësit që e kanë kaluar Testin e Maturës.