Banka Zhvillimore e Këshillit të Evropës do të financojë blerjen e vaksinave të COVID-19 për Kosovën

 Banka e Zhvillimit e Këshillit të Europës (CEB) miratoi sot vendimin për të mbështetur shtetin e Kosovës për të blerë vaksina të COVID-19 për rreth 50% të popullsisë.

Kredia e CEB do të mbulojë gjithashtu koston e konsumave të shoqëruara me daljen e vaksinave dhe paisjeve mjekësore.

”Kosova do të marrë vaksina për 20% të popullsisë nga struktura e Gavi COVAX. Kredia e CEB do të bashkëfinancojë blerjen e vaksinave të COVID-19 për 50% të tjerë të popullsisë.”, thuhet në njoftim, përcjell LAJME365.

Financimi i CEB-së vjen me një dhurim subvencionesh nga llogaria social e ndarjes sociale të Bankës. Ajo do të plotësojë fondet e bëra në dispozicion nga Bashkimi Europian, Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore për të ndihmuar Kosovën të administrojë pandeminë e COVID-19.

Kredia e re ndërtohet në një marrëveshje financimi prej 35 milion euro nënshkruar në gusht 2020, e cila mbuloi një pjesë të kostove të kujdesit shëndetësor të emergjencës së Kosovës, me një fokus në stimujt e vështirësive për punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe farmacisë dhe blerjen e paisjeve mjekësore, furnizimet dhe konsumeve.

Guvernatori i CEB, Rolf Uenzel, tha: “Ne jemi të kënaqur të vazhdojmë të mbështesim reagimin e Kosovës ndaj pandemisë së KOVID-19, së bashku me BE-në, FMN dhe Bankës Botërore. Në përputhje me mandatin e saj ekskluzivisht social, Banka do të luajë pjesën e saj në trajtimin e aksesit të pabarabartë të vaksinëve të COVID-19 në të gjithë vendet anëtare të saj. Kjo është kyçe jo vetëm për kapërcimin e krizës së tanishme shëndetësore por edhe për zbutjen e pabarazisë në rritje sociale dhe ekonomike vënë në lëvizje nga epidemia.”, deklaroi Guvernatori i CEB, Rolf Uenzel.

Banka miratoi 37 milion euro për financim në 2020 për të mbështetur shtetin e Kosovës në luftim ndaj COVID-19 dhe për të siguruar mundësinë e përdorimit të financave për mikro-ndërmarrjet dhe fermerët me të ardhura të ulta dhe familjet private./lajme365.com