BBC: Shqipëria futet në zgjedhje si asnjëherë tjetër pas komunizmit

Shqipëria është vendosur për një zgjedhje, si asnjë herë tjetër,  gjysmë shekulli nga rënia e  komunizmit.


Kryeministri Edi Rama ka bërë fushatë të vështirë për sondazhet lokale të së dielës – edhe pse kandidatët e tij socialistë nuk përballen pothuajse asnjë opozitë në kutinë e votimit.

Opozita kryesore është duke bojkotuar këto votime, duke nxitur përkrahësit që të jenë të qetë.

Presidenti Ilir Meta ka nxjerrë një dekret për të shtyrë zgjedhjet, por Rama e ka hedhur poshtë atë dhe ka filluar lëvizjet për të shkarkuar presidentin, më parë një aleat i tij.

Për muaj të tërë, opozita ka mbajtur protesta që kërkojnë dorëheqjen e kryeministrit dhe zgjedhjet e reja të përgjithshme.

Ata akuzojnë z. Rama për mashtrimin dhe korrupsionin e mëparshëm elektoral – të cilin e mohon.

Çfarë po ndodh të dielën?
Votimi po ecën përpara, me kritikët që e quajnë atë thjesht, jo zgjedhje duke pasur parasysh mungesën e konkurrencës.

Disa kryebashkiakë lokalë të opozitës kanë përdorur kompetencat e tyre për të ndaluar përdorimin e ndërtesave publike – siç janë shkollat ​​- si vendvotime.

Mbështetësit e tyre janë përleshur me policinë – dhe në disa raste kanë ndezur letrat dhe kutitë e votimit.

Lulzim Basha, kreu i Partisë Demokratike më të madhe të opozitës, ka qenë nën presionin ndërkombëtar për të frenuar militantët. Në prag të votimit, ai u kërkoi mbështetësve të përmbahen nga dhuna.

Rama ka qenë pa mëshirë duke tallur atë, presidentin dhe gruan e presidentit, i cili tani drejton një nga partitë e opozitës.

Çfarë po shkakton kjo konfrontim?
Rama – në pushtet që nga viti 2013 – fitoi zgjedhjet e fundit parlamentare në 2017.

Në fillim të këtij viti, opozita pretendoi se votimi ishte “blerë”.

Gazeta gjermane Bild ka publikuar biseda telefonike të përgjuara që opozita thotë se provon akuzat e tyre. Rama ka hedhur në gjyq në një gjykatë gjermane.

Çdo rezultat i sondazhit që nga zgjedhjet e vitit 1991 – i cili u zhvillua një vit pas rënies së komunizmit – është kontestuar.

Këtë herë, megjithatë, opozita shqiptare mori hapin e pashembullt të heqjes së mandateve të tyre parlamentare në bllok.

Taktika e tyre duket se është dëmtuar. Ata kishin shpresuar të prishnin punën e parlamentit dhe të detyronin qeverinë të tërhiqej.

A ka ndonjë shpresë për pajtim?
Nuk ka gjasa. Tradicionalisht, fituesit e zgjedhjeve në Shqipëri kanë miratuar një “qasje të fituesit-merr-të gjitha” dhe opozita shpesh ka parë protesta në rrugë të japë atë që diskursi parlamentar dështoi.

Diplomatët perëndimorë kanë qenë të zënë me ndërmjetësimin për të mundësuar votimin e së dielës të vazhdojë pa dhunë.

Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë ka vendosur vëzhgues të zgjedhjeve. Raporti i tyre fillestar nënvizon sfidat me të cilat ballafaqohen .

Krerët e Bashkimit Evropian po vlerësojnë nëse do të fillojnë negociatat e anëtarësimit për kombin ballkanik, gjithashtu një aleat i NATO-s.

Një vendim që pritet në tetor mund të varet nga rezultati i ushtrimit të së dielës.