Destinacionet më të mira turistike në Europë

Në Bashkimin Evropian turizmi është mbi të gjitha një çështje e brendshme dhe rreth 90 % e netëve të turizmit në BE janë shpenzuar nga banorët e BE-së, që do të thotë se turistët nga jashtë BE-së përbëjnë vetëm rreth 10% të totalit.

Gjatë udhëtimeve, banorët e BE-së shpenzonin pothuajse 85% të netëve të tyre të turizmit brenda BE-së, me vetëm pak më shumë se 15% destinacione jashtë BE-së.

Ndërsa disa rajone të Spanjës, Italisë dhe Francës janë ndër më të mirat. Nga turistët e BE, Shtetet e Bashkuara dhe Turqia duket se janë destinacionet kryesore, në aspektin e netëve të shpenzuara, kur ata udhëtojnë jashtë BE-së.

Ky informacion është nxjerrë nga një raport i botuar nga Eurostat, zyra statistikore e Bashkimit Evropian.

Ishujt Canary të Spanjës mbetën rajoni më i popullarizuar turistik në BE, me 94 milionë qëndrime në natë në vitin 2015.

Tre rajonet tjera spanjolle gjithashtu përfshihen në mesin e dhjetë destinacioneve kryesore: Cataluña (75.5 milionë net), ILLES Balears (65.2 milionë net) dhe Andalucia (61.4 milionë net).

Franca kishte tre rajonet e saj. Në krye qëndron Ile-de-France me 76.8 milionë net, më pas Provence Alpes-Cote d’Azur (54.6 milion net) dhe Rhone-Alpes (48.7 milionë net). Rajoni kroat i Jadranska Hrvatska (68.1 milionë net), rajoni italian i Veneto (63.3 milionë net) dhe Inner London në Britaninë e Madhe (44.8 milionë netë në vitin 2012) u renditën gjithashtu midis destinacioneve kryesore të turizmit rajonal të BE-së.

Rajoni i Spanjës, Francës dhe Italisë përfshiu 30 destinacionet kryesore

Në nivel të BE-së, Shtetet e Bashkuara mbeten destinacioni kryesor i turistëve të BE-së që udhëtojnë jashtë BE-së në 2015, duke përbërë 13.8% të të gjitha netëve të shpenzuara nga banorët e BE-së në pjesën tjetër të botës.

Në veçanti, SHBA janë destinacioni më i kërkuar për banorët e Irlandës, Francës, Luksemburgut, Hungarisë, Polonisë, Finlandës, Suedisë dhe Britanisë së Madhe.

Destinacioni i dytë më i zakonshëm jashtë BE-së për banorët e BE ishte Turqia me 10.4% e të gjitha netëve të turizmit të shpenzuara jashtë BE-së. /Albest.al/