Një grup avokimi i bëri thirrje të enjten shefit ekzekutiv të Facebook, Mark Zuckerberg, të anulojë planet për të lëshuar një version të aplikacionit të famshëm për ndarjen e fotove në Instagram për fëmijë nën 13 vjeç, duke thënë se kjo do t’i vinte ata në “rrezik të madh”.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, bëhet fjalë për një letër të dërguar nga organizata jofitimprurëse Fushata për një Fëmijëria jo komerciale (CCFC).

Ndryshe, BuzzFeed News muajin e kaluar njoftoi se Instagram po planifikon të lansojë një version për fëmijët “para-adoleshentë”.

Dhe CCFC tha se fokusi i faqes së mediave sociale është tashmë një sfidë e madhe për privatësinë dhe mirëqenien e fëmijëve të vegjël.

Por ata që janë nën moshën 13 vjeç janë edhe më pak të pajisur për t’u marrë me këto sfida pasi ato lundrojnë në një fazë thelbësore të zhvillimit ku ata fillojnë të mësojnë rreth ndërveprimeve shoqërore dhe pikave të forta dhe sfidave të tyre.

Grupi pretendon se versioni aktual i Instagram nuk është i sigurt për fëmijët nën 13 vjeç dhe nxiti shefin e Facebook të bëjë diçka për të mbrojtur miliona fëmijë që kanë gënjyer për moshën e tyre për të krijuar llogari në Instagram.

Prania e fëmijëve të mitur në platformë mund të jetë një shkelje e Aktit të Mbrojtjes së Privatësisë Online të Fëmijëve të Shteteve të Bashkuara (COPPA) dhe ligjeve të privatësisë të kombeve të tjera, shtuan ata.

Organizata vazhdoi gjithashtu për të paralajmëruar për rreziqet e kohës së tepërt të fëmijëve para ekranit.

Obeziteti, mirëqenia më e ulët psikologjike, lumturia e zvogëluar, ulja e cilësisë së gjumit, rritja e rrezikut të depresionit dhe rritja e përpjekjeve për vetëvrasje kanë qenë të gjitha të lidhura me përdorimin e tepruar të mediave sociale.

Sipas Al Jazeera, mediat sociale janë një hapësirë më pak se miqësore për fëmijët.

Pesëdhjetë e nëntë për qind e adoleshentëve amerikanë thonë se ata janë ngacmuar në mediat sociale dhe vajzat e reja thonë se ndiejnë presion për të postuar selfie të seksualizuara për të marrë “pëlqime”, shtoi CCFC.

Dhe për t’i bërë gjërat edhe më keq, platformat e mediave sociale janë plot me imazhe dhe materiale të abuzimit seksual të fëmijëve, lehtësisht të arritshme për fëmijët.

Qendra për Drejtësi dhe Parandalimin e Krimit në Afrikën e Jugut, Shoqata Norvegjeze e Kancerit dhe Federata e Konsumatorëve të Amerikës janë midis dhjetra organizatave ndërkombëtare që nënshkruan letrën.

Individët që nënshkruan peticionin përfshijnë psikiatër fëmijë, avokatë të të drejtave të njeriut dhe profesorë. /Telegrafi/