Gjetjet e reja në Covid-19, mund të sigurojnë të dhëna për zbulimin e vaksinës thonë studiuesit

Zbulimi shkencor mund të ndihmojë në hartimin e vaksinës.

Një antitrup i marrë nga një i mbijetuar i epidemisë SARS në fillim të viteve 2000 ka zbuluar një dobësi të mundshme në rrënjën e Covid-19, sipas një studimi të shkencëtarëve në Institutin e Kërkimeve Scripps në Kaliforni.

Studimi, i botuar në Science, është i pari që paraqet ndërveprimin e një antitrupi njerëzor me coronavirusin e ri në shkallë afërsisht sa atomi.

Edhe pse antitrupi është prodhuar si përgjigje ndaj një infeksioni SARS (sindroma e rëndë akut e frymëmarrjes), i shkaktuar nga virusi SARS-CoV, ai reagon në mënyrë tërthore me coronavirusin e ri, SARS-CoV-2.

“Gjetja mund të ndihmojë në hartimin e vaksinave dhe strukturave të bazuara në strukturë kundër Covid-19, dhe këto gjithashtu do të mbronin kundër coronavirusëve të tjerë, përfshirë ato që mund të lindin në të ardhmen”, shpjegoi autori kryesor i studimit, Ian Wilson.

Specialisti sqaroi se ky antitrup nuk e vret coronavirusin, por studimi i tyre siguron një udhërrëfyes për shkencëtarët të dinë se ku t’i dërgojnë antitrupat për ta ndaluar atë.

SARS-CoV, e cila shkakton SARS, e ka origjinën nga lakuriqët. U përhap te njerëzit në Kinën jugore në vitin 2002, duke infektuar përfundimisht më shumë se 8,000 njerëz dhe duke mbytur gati 800 të tjerë.

SARS-CoV-2, një coronavirus që shkakton Covid-19, u shfaq për herë të parë në qytetin kinez Wuhan në fund të vitit 2019.

Covid-19, ka shkaktuar një pandemi globale, duke shkaktuar shumë më tepër raste sëmundjesh e vdekjesh. Zhvillimi i një vaksine apo edhe një trajtim efektiv mund të përmirësojë në mënyrë dramatike krizën.

Hulumtimi është përqendruar në një antitrup anti-SARS-CoV të quajtur CR3022 që fillimisht u izolua në vitin 2006 nga kompania farmaceutike Crucell Holland BV në Holandë. Një raport i shkencëtarëve kinezë në fillim të këtij viti tregoi se CR3022 reagon kundër Covid-19. Ekipi i Wilson përdori përvojën e tyre në hartografinë strukturore për të përcaktuar sesi antitrupat lidhen me coronavirusin e ri.

Gjetjet tregojnë gjithashtu se mund të ketë antitrupa të tjerë që neutralizojnë në mënyrë efektive SARS dhe Covid-19, dhe ndoshta bëjnë të njëjtën gjë për coronavirusët e ardhshëm, tha ekipi i Scriptps.

“Qëllimi ynë përfundimtar këtu është të marrim informacion strukturor në lidhje me antitrupat dhe vendet e tyre lidhëse, dhe ta përdorim atë për të udhëhequr hartimin e vaksinës, siç e ka bërë laboratori ynë me gripet tjera dhe HIV”, tha bashkautori i studimit, Nicholas Wu./telegrafi/