Hasani: Me iniciativën e Rusisë u mbajtë “Mini Shengeni” Ballkanik

Zyrtarët e lartë rus tentuan “ta kapin momentin” sapo BE-ja së fundi u refuzoi hapjen e negociatave për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, duke u kërkuar këtyre të fundit t’i bashkëngjiten Bashkimit Ekonomik Euroasian.

Profesori i së Drejtës dhe i Mardhënieve Ndërkombëtare në Universitetin e Prishtinës “Hasan Prishtina”, Enver Hasani, vlerëson se efekti konkret i kësaj kërkese ruse është mbajtja, siç thotë ai, e të ashtuquajturit, “Mini Shengeni Ballkanik”.

“Integrimet tjera që ka propozuar Ambasadori rus akoma janë jotërheqëse. Në fakt, ato janë jo tërheqëse edhe për vetë aktorët që i kanë themeluar ato. Për këtë arsye, me iniciativën serbe u mbajt “Mini Shengeni Ballkanik”. Më kësi iniciativa, jo vetëm që afrohet Rusia më afër vendeve të Ballkanit, por Kosovës dhe shqiptarëve i humbet leva kryesore e ndikimit – Bashkimi Evropian dhe integrimi në të”.

Ndërsa eksperti kosovarë i fushës së sigurisë Florian Qehaja thotë se oferta si e tillë e Rusisë mbetet një tentativë, përderisa Bashkimi Ekonomik Euroasian nuk ofron alternativë dhe nuk përbën asnjë përfitim për vendet e Ballkanit, qoftë edhe për Serbinë si partnere strategjike të Rusisë. “Rusia do të vijoj së infiltruari duke ofruar mundësi për marrëdhënie bilaterale, duke sfiduar kësisoj komplet vizionin e integrimeve evorpiane nëse veç konfirmohet që ky vision nuk mund të shëndërrohet në praktikë”.