Hulumtimet rreth coronavirusit të ri – a është si viruset tjerë dhe a mund të shkojë edhe ky në “pushim veror”?

Ideja e motit të ngrohtë mund të ndalojë COVID-19 duket se është venitur pasi virusi është përhapur në të gjithë globin. Por a mund të sjellë një hulumtim i ri një fije shprese?

Është shumë herët të dini me siguri nëse coronavirusi i ri është sezonal. Për ta ditur vërtet këtë, ne do të duhet të shohim sesi ndryshojnë rastet në një vend gjatë gjithë vitit.

Por ne mund të shikojmë përhapjen e tij në klimë të ndryshme nëpër botë – për të dhëna të tjera, shkruan BBC, përcjell Telegrafi.

Cila është prova?

Ekzistojnë disa prova se rastet e coronavirusit janë grumbulluar veçanërisht rreth rajoneve më të ftohta dhe të thata.

Një studim tregoi se vendet e prekura veçanërisht nga virusi – ato ku ai po përhapet i pavendosur përmes transmetimit të komunitetit – deri më 10 mars kishin temperatura mesatare më të ulëta se ato me më pak raste.

Një tjetër publikim shikoi 100 qytete kineze me më shumë se 40 raste të Covid-19 dhe sugjeroi sa më e lartë të jetë temperatura dhe lagështia, aq më e ulët është shkalla e transmetimit.Dhe një studim tjetër, por jo i rishikuar ende nga studiuesit, sugjeroi që megjithëse raste të coronavirusit të ri mund të gjendeshin në të gjithë botën, shpërthimet ishin grupuar veçanërisht në “zona relativisht të ftohta dhe të thata” – të paktën deri më 23 mars.

Por, siç theksoi një grup studiuesish në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër, virusi tani është përhapur në çdo rajon të Organizatës Botërore të Shëndetit, “duke u shtrirë në mënyrë efektive të gjitha zonat klimatike, nga rajonet e ftohta dhe të thata në ato të nxehta dhe të lagështa”.

A ka një ndarje veri-jug?

Me shumë viruse të tjera, përfshirë gripin, një model sezonal është parë në hemisferat veriore dhe jugore. Por rajonet tropikale afër ekuatorit nuk përjetojnë të njëjtin model.

Dhe disa nga rajonet e nxehta dhe të lagështa që kanë parë raste të transmetuara në vend të virusit Covid-19, të tilla si Malajzia dhe Republika Demokratike e Kongos, janë afër ekuatorit dhe kështu mund të mos japin provat më të mira për atë që do të ndodhë diku tjetër.

Por shikimi i hemisferës jugore, Australia dhe Zelanda e Re – në fund të sezonit të tyre veror, kur u panë rastet e tyre të para – kanë pasur shumë më pak raste sesa shumë nga homologët e tyre të hemisferës veriore.

Ka shumë faktorë të tjerë në lojë, të tilla si pasoja globale dhe dendësia e popullsisë.

Dhe meqenëse virusi është përhapur gradualisht në të gjithë botën – fillimisht përmes udhëtimit global – në të njëjtën kohë kur sezonet kanë ndryshuar, është e vështirë të përcaktosh efektin e klimës në mënyrë specifike.

A janë sezonale coronaviruset e tjerë?

Ekzistojnë disa prova që coronaviruset e tjerë qarkullojnë kryesisht në muajt e dimrit, sipas një ekipi studiuesish nga University College London (UCL) dhe Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër.

Ata pyetën pothuajse 2,000 njerëz për një raport javor nëse dikush në familjen e tyre kishte simptoma të sëmundjes së frymëmarrjes, përcjell Telegrafi.

Dhe kujtdo që kishte simptoma iu kërkua të dërgonte një “mostër” për të testuar një sërë virusesh.

Një nga autorët e studimit, Ellen Fragaszy, në UCL tha se prandaj “ishte e mundur që ne do të shohim pak lehtësim në rastet gjatë verës”. Por ne nuk mund të ishim të sigurt se kështu do të sillej coronavirusi i ri.

Dhe numri i madh i rasteve dhe përhapja e tyre në të gjithë botën sugjeruan se nuk duhet të jemi shumë shpresëdhënës për një “pushim veror”.

A është ky virus si coronaviruset e tjerë?

Coronavirusi i ri, i quajtur Sars-Cov-2, që shkakton sëmundjen Covid-19, duket se përhapet në thelb në të njëjtën mënyrë si coronaviruset e tjerë.

Por ajo që e bën atë të dallueshëm është se sa të sëmurë ju bën dhe numri i vdekjeve që shkakton.

Dr. Michael Head, në Universitetin e Southampton, tha që zhvillimi dhe ndikimi i coronavirusit të ri ishte “qartësisht shumë i ndryshëm nga coronaviruset ekzistuese ‘të ftohta’ të zakonshme”.

“Mbetet të shihet nëse rastet e Covid-19 do të bien në raport me ndryshimet mjedisore të tilla si temperatura dhe lagështia”, tha ai. /Telegrafi/

Tags: