IKSHP bënë thirrje për kujdes nga pickimi i rriqnave

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës u ka bërë apel qytetarëve të Kosovës që të kenë kujdes nga pickimi i rriqnave.

IKSHP ka dhënë një numër rekomandimesh për qytetarët e vendit mbi atë se së duhet të mbrohen nga pickimi i rriqnave.

Këto janë rekomandimet e ISHKP-së:

1. Mos qëndroni gjatë dhe pa nevojë në livadhe dhe vende me shkurre,
2. Nëse patjetër duhet të jeni të pranishëm në këto vende vesh rroba të gjata dhe pantallonat futni në çorapë,
3. Duhet të përdorni preparate me të cila lyejmë pjesët e trupit të cilat i dëbojnë insektet nga trupi i njeriut e sidomos në pjesët e zbuluara të trupit, (shuplakat, qafën),
4. Kontrolloni trupin mos keni ndonjë rriqër gjatë qëndrimit në vatër,
5. Kontrolloni përsëri trupin pas largimit nga livadhi apo vendet me shkurre,
6. Nëse keni rriqër në trup ofrohuni në qendrën më të afërt mjekësore sa më shpejt,
7. Kositja e barit të bëhet në vazhdimësi (oborr dhe livadhe),
8. Pastrimi dhe dezinfektimi i stallave të bëhet në vazhdimësi,
9. Mbajtja e higjienës personale në nivelin më të lartë.