Ish-këshilltari i Joe Biden: Kosova në 2020 nuk do jetë suksesi i politikës së jashtme të Trump

Ish-këshilltari i ish-zëvendëspresidentit amerikan Joseph Biden, Michael Carpenter, ka folur rreth situatës politike në vendet e Ballkanit Perëndimor, me theks të veçantë çështjes mes Kosovës e Serbisë.

Ai ka thënë se Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë arritur një rekord të përzier sa i përket zhvillimeve në Ballkanin Perëndimor, duke përmendur se ka pasur disa suksese të arritura, njofton Klan Kosova.

”Ka pasur disa suksese, si Marrëveshja e Prespës. Unë nuk do ta quaja suksesin e Donald Trump, por ajo ndodhi në kohën e tij dhe ai e mbështeti atë, kështu që unë mendoj se është pozitive”.

Sa i përket dialogut mes Kosovës e Serbisë, ai shprehet:

”Por, ka pasur gjithashtu një palëvizshmëri sa i përket dialogut Kosovë-Serbi dhe jo shumë përparim në fushat e tjera”.

Lidhur me tendencat e Presidentit amerikan Donald Trump për të korrur një sukses të politikës së jashtme  para zgjedhjeve presidenciale në vitin 2020, Michael Carpenter  u shpreh se ai ka nevojë për njerëzit që kishte dikur.

”Ai me të vërtetë dëshiron një sukses të politikës së jashtme që ai mund të tregojë në vitin 2020. Dhe përplasja e tij me Korenë e Veriut, Iranin, Venezuelën dhe Sirinë do të thotë se ai me të vërtetë ka nevojë për diçka pozitive për të qenë në gjendje të tregojë popullatën që ai ka pasur në të paktën një sukses në politikën e tij të jashtme”.

Por, Michael Carpenter nuk e sheh si sukses për administratën e Donald Trump çështjen e Kosovës, njofton Klan Kosova.

”Sigurisht, ai do të dëshironte të kishte një sukses këtu, por unë nuk i shoh rrethanat që çojnë në një sukses në dialogun Kosovë-Serbi. Jo për arsye që ka të bëjë me Trump, por thjesht për shkak të faktorëve të tjerë politikë midis dy vendeve. Dhe gjithashtu, ky dualitet i çuditshëm i emërimit të dy dërguesve që nuk mendoj se është një recetë për sukses. Pra, në thelb, unë nuk mendoj se Trump do të arrijë atë që dëshiron”, shprehet ish-zyrtari i lartë amerikan.