Ivica Daçiq: Serbët në SHBA duhet ta votojnë Trumpin

Ministri serb i Punëve të Jashtme, Ivica Daçiq, ka thënë se ka në plan që të promovojë edhe më tej të vërtetën mbi Kosovën dhe në bazë të pikëpamjeve të Serbisë, strategjia e veprimit do të ndahet në dy drejtime.

Në një intervistë për Telegrafin serb, Daçiq ka thënë se do t’i organizojë serbët që jetojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës që të votojnë Donald Trumpin në zgjedhjet presidenciale amerikane.

Sipas tij, nëse Serbia dhe serbët tregohen të zgjuar atëherë do të mund të krijohej një pozitë më të mirë në administratën e re në Washington, transmeton lajmi.net.

Sipas gazetës, kjo do të jetë vetëm një pjesë e ofanzivave të fuqishme diplomatike të nisura nga Serbia kundër Kosovës qysh në vjeshtën e kaluar.

“Serbia tani është në një pozitë shumë më të mirë sesa ishte në të kaluarën. Tani, ekziston një vullnet në Washington për të dëgjuar pikëpamjet tona. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ne do të ndalemi këtu, por do të intensifikojmë përpjekjet tona për të forcuar pozicione, për të rritur numrin e projektuesve që kemi në Amerikë, me sa më shumë senatorë dhe kongresmenë, njerëz në poste drejtuese, sa të jetë e mundur me ne”, theksoi Daçiq, transmeton më tutje lajmi.net.

Sipas tij, Amerika po hyn në vitin e zgjedhjeve dhe kjo është një mundësi që duhet Serbia duhet ta shfrytëzojë.

“Konkretisht, si ministër i jashtëm, unë do të aranzhoj të zyrtarizoj mbështetjen për Trump në zgjedhjet e ardhshme. Serbët në Amerikë votojnë për Trump sidoqoftë. Nëse e bëjmë këtë me zgjuarsi, nëse i kombinojmë ato pak vota, ne do të krijojmë një pozicion më të mirë në të ri administratë. Në kohën e duhur, shqiptarët bënë, bashkuan zërat e diasporës së tyre, e cila rendit një kandidat për votimin. Për shembull, Engel, i cili ka qenë lobi i tyre për vite me radhë, ka një bazë të qëndrueshme të zërave të sigurtë shqiptarë dhe nuk duhet të befasohet që mbron me zell interesat e shqiptarëve, pasi ato zëra janë të rëndësishëm për zgjedhjen e tij në detyrë. Ne duhet të bëjmë të njëjtën gjë, në mënyrë fyese, në zgjedhjet e ardhshme për t’i ndihmuar serbët ta shohin qartë Trump, i cili do të jetë një ndihmë e madhe për shtetin dhe interesat për të cilët lufton”, tha Daçiq.

Pjesa tjetër e planit, sipas Daçiqit është roli aktiv i Serbisë në Kongresin Amerikan përmes kreut të Grupit të Serbisë, Steve Stivers, një kongresmen i Ohajo, pasi ai ka lidhje të shkëlqyera dhe është aktiv në lobimin për interesat serbe.

“Steve Stivers është i shkëlqyeshëm për punën. Ai lufton me shumë energji dhe kontakte të mëdha midis republikanëve. Ideja është që të organizohet një seancë dëgjimore e ngushtë në Kongres dhe të ftohet madje edhe Kongresisti Eliot Engel të dëgjojë dhe të shohë të dhëna të sakta se sa serbë janë vrarë në Kosovë deri më tani, vetëm një anë e historisë është dëgjuar dhe kjo është arsyeja pse ne duhet të jemi më aktivë”, Vladimir Marinkoviq,  njëri nga themeluesit e Kongresit të Miqësisë Serbo-Amerikane.

Sipas këtij mediumi serb, rreth 650 mijë serbë jetojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

/lajmi.net/