“Jeta nuk mund të kthehet kurrë më në normale”, thotë eksperti kryesor për coronavirusin në SHBA

Jeta “normale” që ekzistonte në të gjithë botën para goditjes nga pandemia e coronavirusit nuk mund të kthehet kurrë, tha shkencëtari i lartë amerikan që merret me shpërthimin.

Sipas Al Jazeera, përcjell Telegrafi, Dr. Anthony Fauci tha në një konferencë për shtyp në Shtëpinë e Bardhë se gradualisht vendet do të “funksionojnë përsëri si një shoqëri, por … nëse doni të thoni si para-coronavirusit, kjo nuk mund të ndodhë kurrë – sepse kërcënimi do të vazhdojë të ekzistojë”.

“Nëse ‘kthimi në normalitet’ do të thotë të veprosh si kurrë nuk ka pasur coronavirus, nuk mendoj se do të ndodhë derisa të kemi një situatë ku ju mund ta mbroni plotësisht popullsinë … Në fund të fundit, bllokuesi i coronavirusit do të jetë padyshim një vaksinë”, ka thënë ai.

SHBA ka hyrë në atë që një zyrtar e quajti “javë kulmin e vdekjes” të coronavirusit, ndërsa një raport mbikëqyrës thanë që spitalet po luftonin për të ruajtur dhe zgjeruar kapacitetin për t’u kujdesur për pacientët e infektuar.

Një model i Universitetit të Uashingtonit, një nga disa të cituar nga SHBA dhe disa zyrtarë shtetërorë, tani projekton vdekjet SHBA deri në 81.766 deri në 4 gusht, rreth 12,000 nga një parashikim gjatë fundjavës.

Fauci tha se disa terapi janë duke u punuar dhe vaksinat e mundshme po japin shpresë që të shpresojmë se “kurrë nuk do të duhet të kthehemi atje ku jemi tani”.

Ai shtoi se shpreson se shkencëtarët do të zhvillojnë ilaçe terapeutike që të përmbajnë ngjitjen ndërkohë.

Ndryshe, coronavirusi ka vrarë më shumë se 74,000 njerëz në të gjithë botën.

Shpërthimi më i keq është në Shtetet e Bashkuara ku ka më shumë se 362,000 raste dhe të paktën 10.781 vdekje. /Telegrafi/