Kaq i kushtoi Kosovës mosardhja e mërgimtarëve këtë vit?

Masat anti-COVID kufizuan ndjeshëm lëvizjen mes qytetarëve ndërmjet shteteve të ndryshme. Kjo është reflektuar edhe në vizitat e diasporës në Kosovë ku vihet re një rënie e ndjeshme.

Instituti GAP solli një analizë të sajën duke u bazuar në të dhënat e Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës “Adem Jashari” dhe Byroja Kosovare e Sigurimeve për periudhën janar-gusht 2020. Sipas kësaj, analize për të njëjtën periudhë, numri i vizitorëve nga jashtë në Kosovë ishte rreth 62.5% më i ulët se në vitin 2019.

Analisti i politikave në Institutin GAP, Berat Thaçi, në një intervistë për KosovaPress, ka thënë se kjo përkthehet në rreth dy milionë vizita më pak nga jashtë, përcjell Albinfo.ch.

“Në bazë të shifrave që i kemi mbledhur nga Aeroporti Ndërkombëtar i Kosovës dhe Byroja e Sigurimeve, do të thotë në bazë të shifrave për udhëtimet me mjete ajrore apo aeroplan dhe tokësorë që janë vetura dhe mjetet e tjera, krahasuar me vitin e kaluar për periudhën janar- gusht 2020, kemi një rënie të vizitave për 60 për qind nga jashtë. Nëse e përkthejmë këtë në numra, vetëm në Aeroportin e Prishtinës, vetëm në udhëtimet me aeroplan i kemi një milion më pak vizita. Nëse e shohim në total mendohet se janë realizuar afro dy milionë vizita më pak në nivel vendi”, ka thënë Thaçi.

Thaçi ka thënë se si pasojë e rënies së vizitave nga diaspora ka pasur rënie të mëdha edhe në ekonominë e Kosovës, ndërsa shton se dëmi i shkaktuar në të hyrat e ekonomisë së vendit është rreth 300 milionë euro.

“Në bazë të një kalkulimi që e kemi bërë në Institutin GAP, se vetëm nga rënia e vizitave, të hyrat në ekonominë e vendit kanë rënë për 300 milionë euro, dhe kjo ka natyrisht efekte negative, veçanërisht për disa sektorë të cilët janë më direkt të lidhur me vizitat e diasporës, mirëpo edhe për ekonominë në tërësi. Nëse flasim për sektorë specifikë, e dimë që gastronomia, hoteleria janë sektorët që direkt ndikohen nga mungesa e vizitave të diasporës, por edhe sektorët tjerë siç janë ai i transportit, se një pjesë e diasporës vjen me veturat e tyre dhe ata pastaj shpenzojnë në Kosovë në derivate”, thotë ai.

Krishtlindjet dhe Viti i Ri janë periudha kur shqiptarët që jetojnë jashtë vendit zgjedhin të kthehen në vendlindje për të kaluar festat, por kjo nuk pritet njëjtë edhe këtë fundvit.

Thaçi thotë se përhapja e pandemisë COVID-19 dhe masat që kanë marrë vendet e tjera ku është e orientuar kryesisht diaspora jonë, do të jetë pengesë e madhe që bashkatdhetarët të kthehen në vendlindje.

“Kemi dy fenomene, e para është se virusi po përhapet ndjeshëm, qoftë në Kosovë, qoftë në Evropë dhe për këtë arsye kjo mund të jetë një faktor që mund t’i zmbrapsë ata nga vizitat e tyre, sepse është një trend në rritje i përhapjes së virusit, mirëpo në anën tjetër Kosova paksa i ka relaksuar politikat e hyrjes, krahasuar me periudhën e fillimit të vitit, kur ka qenë e ndaluar hyrja e shtetasve të huaj, tash më testin PCR ata mund të hyjnë në Kosovë, mirëpo duke pasur parasysh përhapjen e virusit ne mendojmë se kjo do të jetë pengesë”, ka thënë Thaçi./Express