Lul Raka thirrje qytetarëve për vaksinat: Lini anash teoritë konspirative

Mikrobiologu Lul Raka thotë se viti që lamë pas ishte i rëndë për shkak të pandemisë Covid-19. Pavarësisht uljes së numrit të të infektuarve ditëve të fundit, ai bën thirrje për vazhdim të aplikimit të rekomandimeve parandaluese të Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik.

“Një pjesë e madhe e familjeve në Kosovë nuk kanë pasur Vit të Ri. Nuk kanë festuar sepse kanë pasur dhimbje, pikëllim. I kanë humbur më të dashurit e tyre. Mbi 1 mijë familje nuk kanë festuar, në mesin e tyre edhe shumë punonjës shëndetësorë”, tha Raka.

“Në muajin dhjetor ka pasur ulje të rasteve të raportuara, të infektuara mirëpo kjo aspak nuk duhet të na krijojë vetëkënaqësi. Edhe nëse krahasohet me disa shtete të rajonit por edhe të Evropës në këtë kohë Kosova është më mirë, edhe me numër të raportuar mirëpo edhe me kritere të tjera siç është vdekshmëria në 100 mijë banorë sepse standardet duhet të jenë të përafërta kur e marrim krahasimin, jo vetëm më numra absolut”, shtoi ai.

Shqetësues për Rakën janë muajt në vazhdim, sidomos në vendin tonë, kjo për shkak të zgjedhjeve të reja në vend.

“Element tjetër shqetësues është fakti, edhe pse zyrtarisht ende s’ka filluar fushata zgjedhore partitë kanë filluar me tubime dhe kemi parë që s’po respektohen masat parandaluese nga të gjitha partitë pa dallim. Qarkullimi i madh i njerëzve, qëndrimi në hapësira të mbyllura të gjithë këto janë faktorë të cilët e kërcënojnë sistemin shëndetësor të Kosovës me ngarkesë ashtu siç ka qenë gjatë disa periudhave të vitit të kaluar”, tha Raka për RTV Dukagjini.

Ai tha se masat aktuale kufizuese duhet të vazhdojnë.

Ndërkohë ai thotë se situata do të ndryshojë për shkak të vaksinës. Ai thotë se s’duhet hezituar për tu vaksionuar.

“Efekte anësore të lehta, secila vaksinë që kemi marrë deri tash kemi pasur. Teoritë konspirative duhet lënë anash dhe treguar popullit se zbulim më të rëndësishëm për njerëzimin dhe luftimin e sëmundjeve ngjitëse sesa vaksina dhe uji i pastër për konsumim nuk ka. Sot kur e kemi vaksinën, rreziku më i madh është me pas vaksinën e mos me u vaksinu”, tha Raka.