Maja më e lartë në botë rritet për gati një metër

Maja më e lartë në botë, Mount Everest, është për 0.86 metra më e lartë se në matjen e fundit zyrtare, kanë njoftuar Nepali dhe Kina.

Shtetet janë pajtuar që lartësia e re është 8,848.86 metra. Deri tash ato kishin dallime nëse duhej të përllogaritej edhe bora në majë.

Matjet e fundit zyrtare të Kinës prej 8844 metrash e kishin vënë majën më të lartë në botë për katër metra më ulët se Nepali.

Everesti qëndron në kufi mes Kinës dhe alpinistët ngjiten nga të dy anët.

Zyrtarët në Ministrinë e Jashtme të Nepalit dhe mbikëqyrës nga dy shtetet kanë arritur pajtim tani për lartësinë e re. Sipas marrëveshjes, matjet e majës më të lartë në Tokë u bënë gjatë vizitës së presidentit kinez Xi Jinping në kryeqytetin e Nepalit, Katmandu, vitin e shkuar. / KultPlus.com