‘Në dërrasë të vekut kush po m’kjan’, e kënduar nën tingujt e tepsisë (VIDEO)

Traditat shqiptare janë shumta, të bukura, të llojllojshme por edhe të vjetra sa vetë koha, shkruan KultPlus.

Një nga traditat mbase më të bukura është edhe këndimi me tepsi. Tepsia (tigan bakri) është një formë popullore e të kënduarit në mesin e komuniteteve në malet Dinara.

Tepsia vendoset mbi sofër, për rreth sofrës gjenden vajza dhe nuse të cilat këndojnë këngë. Ajo që e sjell tepsinë me dorën e djathtë  ka një unazë më të madhe se të zakonshmet në mënyrë që krisma e unazës dhe sjellja e tepsisë krijojnë melodi.

Video është bërë nga etnografët japonezë nga Muzeu Kombëtar i Etnologjisë në Osaka të cilët vizituan rajonin dhe regjistruan shfaqje të trashëgimisë. Kënga që përcillet me tepsi është kënga  “Në dërrasë të vekut kush po m’kjan”./ KultPlus.com