Pandemia e radhës quhet “Chikungunya”

“Mushkonja tigër” që mbart virusin e quajtur “chikungunya” tani po lëviz në habitate të reja në Evropë dhe Amerikë falë ndryshimit të klimës. Kjo do të thotë që sëmundja dikur tropikale së shpejti mund të bëhet një kërcënim pandemik global.

Gushti në Itali zakonisht do të thotë një gjë – koha e pushimeve. Por në gusht të vitit 2007, fshati i vogël Castiglione Di Cervia në Italinë veriore pa njerëzit njëri pas tjetrit duke u sëmurë me ethe, dhimbje muskulore dhe rraskapitje dhe dhimbje torturuese të kyçeve.

Vendasit fillimisht fajësuan emigrantët nga Azia ose Afrika për sjelljen e një sëmundjeje tropikale, por fajtori ishte në të vërtetë mushkonja tigër e emëruar për vija dalluese. Ngrohja globale kishte sjellë mushkonjën nga habitati i saj i zakonshëm tropikal në terrene të reja shumimi në Evropë. Mushkonjat po bëheshin gjithnjë e më të zakonshme në Evropën Jugore, duke arritur deri në veri si Franca dhe Zvicra.

Por ndërsa këto mushkonja ishin përgjegjëse për përhapjen e kësaj sëmundjeje misterioze, ajo ende duhej të buronte nga diku, apo dikush. Në këtë rast, pacienti zero u duk se ishte një vizitor italian që udhëtoi në Kerala, Indi dhe ishte infektuar atje. Ai e kishte sjellë virusin chikungunya përsëri në shtëpi; kur një mushkonjë lokale tigër ushqehej me gjakun e tij, ai mori virusin dhe më pas filloi ta përhapte tek njerëzit e tjerë.

Pasi një mushkonjë është infektuar me chikungunya, ajo mund ta përhapë atë gjithandej.

Pasi virusi ishte identifikuar si i lindur nga mushkonjat, zyrtarët shëndetësorë ndaluan epideminë duke spërkatur insekticid për të parandaluar shumimin e mushkonjave.