Parlamenti Evropian ndalon tregtimin e plastikës një përdorimshe

Ligjvënësit e BE-së mbështesin ndalimin e plastikës një përdorimshe, standard ky i vendosur për bllokun nga Parlamenti Evropian, i cili votoi në favor të ndalimit të 10 produkteve plastike një përdorimshe, duke përfshirë shkopinjtë, tullumbacet, kontejnerët e ushqimit dhe pijeve të bëra nga polistireni i zgjeruar.

BE riciklon vetëm një të katërtën e 25 milionë tonëve mbetjeve plastike që prodhohet në vit. Artikuj plastikë me një përdorim si rripat, thikat do të ndalohen në vend nga viti 2021, pas një votimi të ligjvënësve pasi blloku i shtyn prodhuesit të rrisin përpjekjet e tyre të riciklimit, përcjell Telegrafi.

Rritja e shqetësimeve në lidhje me ndotjen plastike në oqeane dhe tregimet e balenave të ngordhura në stomakun e të cilave janë gjetur mbetje plastike, së bashku me vendimin e Kinës për të ndaluar përpunimin e mbetjeve, kanë bërë që BE të ndërmarrë hapa më drastikë për të trajtuar këtë çështje. Në plazhet e BE-së janë gjetur 10 lloje produktesh plastike. Vendet e BE mund të gjejnë një zgjidhje për zvogëlimin e përdorimit të plastikës me vetëm një përdorim, siç janë kontejnerët për pijet e të gazuara dhe gota për pije.

Plastikët me përdorim të vetëm janë produkte plastike të disponueshme që janë të dizajnuara për t’u përdorur vetëm një herë në një hapësirë të shkurtër kohore përpara se të hidhen. Lobimi i grupit EuroCommerce, anëtarët e të cilit përfshijnë Tesco, Lidl, Carrefour dhe Metro, thanë se qeveritë gjithashtu duhet të bëjnë pjesën e tyre për të ndihmuar në riciklimin e suksesit. /Telegrafi/