Pjepri në tregjet e Shqipërisë, me substanca kancerogjene

Pas shqetësimeve të përvitshme se perimet si domatja dhe kastraveci kanë përmbajtje të lartë pesticidesh, duket se problem këtë vit është pjepri. Nëse e keni në tryezën tuaj dhe e konsumoni, rrezikon seriozisht shëndetin. Ky produkt përmban nivele skandaloze nitratesh jashtë çdo rregulli shqiptar dhe ndërkombëtar dhe që sipas nutricionistëve shkakton dhe kancer në organizëm, transmeton Gazeta Metro.

“Në qoftë se këto norma tejkalohen dhe fatkeqësisht në shumicën e rasteve janë të tejkaluara, të dyja këto elementë kur futen në organizëm, sidomos nitratet ndërmjet enzimave të gojës, kthehen në nitrite të cilat pastaj pasi kalojnë në aparatin tretës në stomak, ndërmjet aciditetit të stomakut kalojnë në disa lëndë që quhen nitrozamina të cilat janë substanca potencialisht kancerogjene”, thotë Albana Daka, nutricioniste.

Niveli i lejuar i nitrateve tek pjepri është 90 miligramë për kilogramë. Por në të gjitha matjet e kryera me këtë pajisje të certifikuar ndërkombëtarisht, në katër tregje të Tiranës, ky nivel varion nga 540 deri në 850.

Por nga vjen ky nivel skandaloz i nitriteve tek këto produkte?

“Ne i marrim nitritet dhe nitratet fatkeqësisht në fruta dhe perime në formën e pesticideve apo fertilizantëve që atyre u hidhen gjatë kultivimit të tyre”.

Pas testimit paraprak për nivelin e nitratit në këtë pjepër, Tv Klan iu drejtua ISUV për të saktësuar rezultatin që doli nga testimi paraprak. Por, ISUV thotë se pjepri nuk është në listën e analizave që duhet të kryhen.