Serbia s’po e zbaton vendimin e Gjykatës Evropiane, 300 milionët e kosovarëve në rrezik

Sipas aktvendimit të Gjykatës së Strasburgut, shteti i Serbisë duhet t’ua kthejë qytetarëve të Kosovës rreth 300 milionë euro.

Mirëpo, për këtë çështje shteti i Serbisë dhe Banka Qendrore serbe po refuzojnë që të bashkëpunojnë.

Të paktën kështu thonë në Bankën Qendrore të Kosovës.

Zëdhënësi i BQK-së, Kushtrim Ahmeti në një përgjigje me shkrim për lajmi.net thotë se Guvernatori Mehmeti ka adresuar një shkresë zyrtare tek Guvernatorja e Bankës së Serbisë, me ç’rast janë kërkuar informata të hollësishme rreth kësaj çështjeje, mirëpo siç kanë thënë ata, ende nuk kanë pranuar ndonjë përgjigje.

“Ju njoftoj se pas kërkesës nga Avokati i Popullit, me datë 17 shtator 2019, Guvernatori Mehmeti ka adresuar një shkresë zyrtare tek Guvernatorja e Bankës së Serbisë, me ç’rast janë kërkuar informata të hollësishme rreth kësaj çështjeje, mirëpo ende nuk kemi pranuar ndonjë përgjigje. Nga ajo që mund të shihet, mund të themi se Banka e Serbisë dhe shteti serb po refuzon të bashkëpunoj në një çështje që ka të bëjë me ekzekutimin e vendimit të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Ne në vazhdimësi e kemi ngritur këtë çështje në takime të ndryshme që kemi pasur me partnerët tanë ndërkombëtar dhe do të vazhdojmë të ndërmarrim të gjitha veprimet e nevojshme për të siguruar zbatimin e të drejtave të qytetarëve tanë”, ka thënë Ahmeti.

Për këtë çështje, më 25 korrik të këtij viti, Avokati i Popullit u ishte drejtuar institucioneve të Kosovës, me propozimin për themelimin e një zyre ku qytetarët do të mund t’i dorëzonin dëshmitë që kanë në lidhje me kursimet e tyre.

Mirëpo, kjo zyre nuk është hapur ende, dhe nuk pritet të ketë diçka të re në këtë drejtim të paktën deri në krijimin e Qeverisë së re.

Për këtë çështje lajmi.net ka dërguar pyetje edhe në Ministrinë e Punës dhe Mirëqenies Sociale për të kuptuar se kur do të hapet kjo zyre, mirëpo ata kanë thënë se nuk është nën kompetencat e tyre.

“Pyetja e parashtruar nuk ka të bëjë me autoritetin e MPMS-së”, thuhet në përgjigjen me shkrim të MMPS-së.

Kontributet e pensionistëve kosovarë që kanë punuar para luftës në Kosovë kanë mbetur në Serbi