Tanimë gjithçka është zyrtare – këto janë detajet e fundit rreth Haxhit 2021

Pelegrinazhi vjetor i myslimanëve i njohur si Haxh do të fillojë më 18 korrik me Kurban Bajramin që festohet më 20 korrik, sipas Gjykatës Supreme të Arabisë Saudite.

Haxhi është një nga pesë shtyllat e Islamit dhe një detyrë një herë në jetë për të gjithë myslimanët me trup të aftë për të kryer nëse kanë mundësi materiale.

Para pandemisë, rreth 2.5 milionë pelegrinë kishin shkuar në Mekë për Haxhin e gjatë pesë-ditor.

Por për shkak të pandemisë së shkaktuar nga coronavirusi, asnjë pelegrin i huaj nuk do të lejohet të kryejë Haxhin edhe një herë këtë vit pasi Arabia Saudite kufizoi pelegrinazhin vjetor në maksimum prej 60,000 qytetarë të vaksinuar dhe banorë midis moshës 18 dhe 65 vjeç, përcjell Telegrafi.

Haxhi fillon më 18 korrik

Haxhi bie më 8 të Dhul al-Hixhah, muaji i dymbëdhjetë dhe i fundit në kalendarin hënor Islam, i cili zhvendoset 10-12 ditë më herët çdo vit.

Kjo do të thotë që hera tjetër që Haxhi do të fillojë pas 18 korrikut do të jetë në vitin 2054 – 33 vjet nga tani.

Meka është e njohur për klimën e saj të nxehtë të shkretëtirës me temperatura që tejkalojnë rregullisht 42C (107F) në muajt e verës.

Atje do të kalojnë të paktën 10 vjet të tjera derisa temperaturat mesatare të larta të jenë nën 38C (100F).

Bajrami fillon më 20 korrik

Kurban Bajrami ose Festa e Kurbanit, festohet në ditën e tretë të Haxhit dhe zgjat për tre ditë.

Dhe këtë vit myslimanët në të gjithë botën do të festojnë Bajramin në 20-22 korrik.

Ndryshe, Kurban Bajrami është festa e dytë e madhe myslimane pas Kurban Bajramit, e cila shënon fundin e Ramazanit, muajin e agjërimit. /Telegrafi/

Tags: , ,