Thaçi në konferencën për fenë në Tiranë: Në Kosovë jemi përballur me radikalizmin, por kemi reaguar

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, i cili po merr pjesë në konferencën ndërkombëtare “Feja si instrument për paqen”, e organizuar nga presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta në bashkëpunimin e DASH, është shprehur se kombi shqiptar është shembull i harmonisë fetare. Ai tha se ne, në Kosovë, jemi përballur me radikalizmin, por kemi reaguar.

Në konferencën ndërkombëtare me temë “Feja si instrument paqeje”, presidenti Ilir Meta u shpreh se duhet luftuar më shumë varfëria, pasi është burim i terrorizmit. Ai ka falenderuar të gjithë krerët e besimeve fetare duke thënë se ata kanë qëndruar bashkë për integrimin e Shqipërisë në BE.

Departamenti i Shtetit të SHBA-së në koordinim me presidenti, Ilir Meta, ka organizuar në Tiranë konferencën ndërkombëtare me temën ‘Feja si instrument për Paqen’. Në këtë konferencë të pranishëm janë presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, kryetari i Parlamentit të Malit të Zi, Ivan Brajoviç, kryetari i Kuvendit të Maqedonisë, Telat Xhaferri, kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, Gramoz Ruçi, Kardinali Troshani, përfaqësues të tjerë të besimeve fetare në Shqipëri si dhe ambasadorë të vendeve të ndryshme.

Në fjalën e tij hapëse presidenti Meta ka folur rreth paqes duke thënë se feja duhet të jetë një instrument që i bashkon njerëzit.

“Gjuha shqipe ka një fjalë të artë. ‘Besa’, nga besim. Besa i shtyu shqiptarët t’i tregojnë botës kurajo dhe besim në momentet e Luftës së Dytë Botërore. Në Shqipëri kishte numër Hebrej të shumta më të shumtë se para fillimit të kësaj lufte. Janë një shembull dhe frymëzim në mbarë botës. Historia është e mbushur plotë me histori të errëta. Pajtimi i plotë ka ende rrugë për të bërë. Kemi ende rrugë për të bërë.” tha Meta.

‘Feja duhet të jetë një moment për paqen. Lutemi që rinia ta ndërtojë këtu të ardhmen dhe të larguarit të kthehen këtu.” shtoi ai më pas.

Kreu i Shtetit ka folur me pas për rrugën e Shqipërisë për në Bashkimin Europian duke falënderuar udhëheqësit e komuniteteve fetare në vend të cilët kanë mbështetur njëzëri integrimin.

“Shqipëri është angazhuar për në BE. Dua të falënderoj të gjithë udhëheqësit e fetar që kanë qenë bashkë për integrimin. Kjo është aspirata e vetme që na bashkon dhe na garanton në BE.” tha Meta.

Kreu i Shtetit është ndalur edhe rasti i vogëlushit Alvin Berisha, i cili u shpëtua nga kampi Al Hol, vetëm pak ditë më parë. Meta ka thënë se në kampe të ndryshme ka akoma shqiptarë që duhen ndihmuar. Meta ka thënë se duhet që për ta të krijohen kushtet e nevojshme për të mundësuar integrimin në shoqëri.

““Sot rajoni ynë përballet me sfidat e përbashkëta me kampet në Siri. Vendi u trondit nga rasti i Alvin Berishës. Falë gazetarisë profesioniste vogëlushi u shpëtua dhe është pranë familjes. Por ka edhe kampe të tjera që ndodhen me dhjetëra gra e fëmijë. Duhet të ngrihen kampet e rahabilitimit. Viktimat e këtij fenomeni duhet të identifikohen dhe integrohen”, tha Presidenti.

“Familja është një institucion i shenjtë dhe duhet të mbrohet. Të mbrojmë të rinjtë, nga droga e ga lojrat e fatit apo nga të gjitha veset e tjera. ”

Ambasadori amerikan për Liritë Fetare, Brownback: Shpresoj të ketë dialog në politikën shqiptare

Ambasadori amerikan për Liritë Fetare Ndërkombëtare, Sam Brownback i pranishëm në Konferencën Ndërkombëtare “Feja si një instrument për paqen” ka theksuar se politika në Shqipëri duhet të gjejë rrugën e dialogut. Sipas tij politika është larg nga feja megjithatë nëse do të bashkëpunonin me njëra tjetrën palët politike në vend do të ishin shembull.

” Jam i kënaqur kur shikoj rreshtin e parë me myslimane, katolik e përfaqësues të tjerë të fesë. Nuk do të kishte ndonjë moment më të bukur se sot. Të gjithë jemi mbledhur sot se si feja mund të ndihmojë një pluralizëm. Jam i nderuar sot. Feja është përdorur si instrument konflikti. Në duhet të kuptojmë thelbin e fesë dashuria, dashuria për Zoti. Më pak dhunë, Shqipëria është shembull perfekt për lirinë fetare. Sot jam ambasador për lirinë fetare. Dua t’ju sugjeroj diçka. Dua të ftojë të pranishmit të bashkohen dhe të bëjnë dialog. Kjo është mënyrë për të kombinuar zërat. Duam të jetojmë dhe të mbrohemi në paqe. Është një e drejtë themelore. 20 përfaqësues fetar janë këtu. Ne bëjmë mbledhje për të përballur me të gjithë shqetësimet e komuniteteve fetare. Duhen gjetur mënyra për tu qasur. Ballkani ka nevojë që të gjithë të bashkohen. Shpirti, falja dhe pajtimi, ju do të jeni një shembull absolut për botën. Shpresoj të jetë dialog edhe mes politikës. Politika është larg fesë por duhet. Armiku është mosbesimi. Ne mund ta heqim qafe mosbesimin. Të heqin dorë nga gabimet. Dialogu kuptimplotë, mund të ndodhë, duhet të ndodhë. Të kthehen nga parajsa të shërojnë shpirtin e tyre. Armiku është dëshpërimi. Duhet t’i heqim qafe. Përfaqësuesit politikë dhe të fesë duhet ta përçojnë këtë. Dialogu mund të ndodh, kërkon përpjekje kërkon lutje. Ju do të jeni një model për botën. Do të jeni një model për të marrë shembull.” tha ai.

Hashim Thaçi: Në Kosovë jemi përballur me radikalizmin, por kemi reaguar

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi teksa ka folur në konferencën ndërkombëtare “Feja si instrument për paqen”, e organizuar nga presidenti Meta në bashkëpunimin e DASH është shprehur se kombi shqiptar është shembull i harmonisë fetare.

“Kombi shqiptar ka dhënë dhe jep një shembull të mirë. Shumësia në raport me zotin ka bashkëjetuar në tolerancë dhe bashkëpunim. Në gjatë luftës nuk kemi lejuar të implikohet feja. Kemi vazhduar traditën e Kosovës kur asnjëherë nuk kemi pasur konflikt ndërfetar. Udhëheqësit fetarë në Kosovë kanë krijuar ura bashkëpunimi. Kështu dërgojnë mesazhin e tolerancës dhe bashkëjetesës. Edhe në Kosovë jemi përballur me radikalizmin. Por kemi reaguar menjëherë. Sot Kosova do të vazhdojë të jetë pjesë aktive e luftës kundër terrorizimit. Po punojmë me kthimin e grave dhe fëmijëve. Jemi duke punuar me kujdes”, deklaroi Thaçi. / Shqiptarja.com.