Von Cramon: Nuk kishte nevojë të shkarkohej Qeveria

Raportuesja e Parlamentit Evropian për Kosovën, Viola Von Cramon, është shprehur tejet e zhgënjyer me zhvillimet politike.

Cramon në një intervistë për emisionin “Desku” në KTV, tha se në këtë kohë pandemie, Kosovës i duhet një Qeveri funksionale dhe forca të përgjegjshme politike.

“Vërtet shtrohet pyetja nëse votimi i mosbesimit apo mocioni janë sinjal i mirë, dhe nëse vërtet ka qenë e nevojshme në këtë situatë. Për mua në përgjithësi, kjo ka qenë një lëvizje tërësisht e panevojshme nga shefi i partisë, zoti Mustafa, nga LDK-ja. E besoj se ka qenë e pikëllueshme ngase shumë njerëz nga shumë anë, francezët, gjermanët e gjithashtu edhe Kuinti, shumë OJQ të ndryshme po bënin thirrje që të mos ndërmerrej ky hap dhe tash jemi në një situatë të cilën unë nuk e njoh mirë, se çfarë lejon Kushtetuta e Kosovës apo çfarë hapësirë jep. E di se zyrtarisht Presidenti duhet t’ia japë mandatin grupit

më të madh në Kuvend, e kjo do të ishte VV-ja.

Se çfarë domethënie ka tash dhe si të tejkalohet kriza pas prishjes së koalicionit, vërtet nuk e di”, tha von Cramon.

Sipas saj, kjo nuk i shërben popullit në Kosovë, e as shtetit në nivelin ndërkombëtar.

Ajo ka vlerësuar gatishmërinë e kryeministrit, tashmë në detyrë, Albin Kurti, për heqje të tarifës.

Ajo thotë se nuk kishte asnjë nevojë për rrëzim të Qeverisë, meqë i kishte vetëm 50 ditë dhe u shpreh e gatshme për bashkëpunim.

“Për ne si vëzhgues ndërkombëtarë nuk kishte nevojë që të shkarkohej qeveria apo të kërkohej mocioni i mosbesimit. Por nga ana tjetër vinin ‘cicërimat’ e ambasadorit Grenell që e kërkonte heqjen e taksës. SHBA-ja dhe BE-ja kanë pasur

qëndrime të kundërta për zhvillimet e fundit në Kosovë”, tha ajo.

Von Cramon nuk ka dashur të flasë për mungesën e kohezionit në këtë rast, por ka shtuarës politika e jashtme e presidentit të SHBA-së, Donald.

Trump është shumë e veçantë dhe se “është shumë vështirë të planifikohet apo të kalkulohet se cili do të jetë hapi i ardhshëm”.

“Për ne është me rëndësi të flasim me një zë si Bashkësi ndërkombëtare, si donatorë të jashtëm dhe sa kam parë nga deklarata e Kuintit një ditë para votimit të mocionit, ekzistonte qëndrimi unik dhe nuk e kuptoj se pse qe e nevojshme që ambasadori amerikan të dilte me porosi të kundërt të njëjtën ditë apo të nesërmen.

Për mua qe vështirë e kuptueshme ashtu si për shumë njerëz në Kosovë”, ka thënë raportuesja për Kosovën në Parlamentin Evropian./koha.net