Votat e diasporës po i ruan Policia e Kosovës

Që nga 19 shtatori në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve (KQZ), kanë arritur vetëm dy mijë pako të fletëvotimeve.

Ndonëse kanë kaluar 11 ditë që kur të gjithë bashkatdhetarët kanë filluar të votojnë, në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve (KQZ), kanë arritur vetëm dy mijë pako të fletëvotimeve.

Zëdhënësi i KQZ-së, Valmir Elezi, ka thënë se këto dy mijë pako kanë arritur deri më datë 27 shtator, pra tetë ditë pasi që ka filluar votimi përmes postës.

“Sipas të dhënave të fundit, të datës 27 shtator, kemi pranuar nga jashtë vendit 2 mijë pako me fletëvotime të supozuara”, tregoi Elezi i cili theksoi se fletëvotimet nga diaspora do të pranohen nga KQZ-ja vetëm deri më 5 tetor, pra një ditë para mbajtjes së zgjedhjeve në Kosovë.

Sipas Elezit, edhe pse kanë arritur dy mijë pako në KQZ, ende nuk dihet numri i saktë as i votuesve e as prej cilave shtete kanë arritur këto fletëvotime.

Ai ka thënë për lajmi.net, se në fund të procesit do të dihet çdo gjë në mënyrë të detajuar.

“Në fund të këtij procesi do të kemi një raport të detajuar për të gjitha çështjet që kanë të bëjnë me procesin e votimit përmes postës”, deklaroi Elezi.

I pyetur se ku mbahen këto pako dhe kur bëhet numërimi i këtyre fletëvotimeve, Elezi ka thënë se numërimi i tyre do të bëhet në Qendrën e Numërimit dhe të Rezultateve (QNR), dhe se të gjitha kutitë mbahen në një dhomë të veçantë që është e siguruar nga Policia e Kosovës.

“Numërimi i votave përmes postës bëhet në Qendrën e Numërimit dhe të Rezultateve, pas ditës së zgjedhjeve dhe pasi të zhvillohen të gjitha procedurat e parapara. Pakot me fletëvotime të supozura të cilat vijnë nga jashtë Kosovës ruhen në një hapësirë të veçantë dhe të sigurtë. Dhoma që është në shfrytëzim të KQZ-së sigurohet 24 orë nga Policia e Republikës së Kosovës”, tregoi Elezi.

Ndryshe 35 mijë e 87 qytetarë nga Kosova të cilët jetojnë në shtetet e ndryshme të botës kanë të drejtën e votës për zgjedhjet e 6 tetorit.

Duhet theksuar se votimi me postë ka filluar më 19 shtator dhe do të zgjasë deri më 5 tetor.

Sipas Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, për zgjedhjet e parakohshme të 6 tetorit kanë qenë 40 mijë e 313 aplikacione për regjistrim që janë pranuar dhe proceduar, por që janë aprovuar vetëm 35 mijë e 87 aplikacione pasi që 5 mijë e 226 aplikacione janë refuzuar për shkak të mosplotësimit të kritereve të përcaktuara me ligj. /Lajmi.net/